10 Jenis Makanan Antikolesterol


Kolesterol, Kolesterol, Kolesterol...Selalu sangat kita dengar, tapi apa sebenarnya yang kita faham tentang Kolesterol? Sebenarnya ia berkait rapat dengan makan yang kita ambil. Kolesterol boleh dibahagikan kepada dua iaitu kolesterol baik, HDL (high density lipoprotein) dan kolesterol jahat, LDL (low density lipoprotein).


LDL merupakan penyebab utama masalah jantung kerana ia menyebabkan plak terbentuk di dalam pembuluh darah. Untuk mengurangkan tahap LDL, anda perlu bijak memilih makanan daripada sumber lemak tidak tepu berbanding makanan yang terdiri daripada lemak tepu. Sebagai contoh minyak tidak tepu ialah minyak kanola dan minyak zaitun.

HDL pula merupakan lemak yang baik untuk kesihatan. Cara mudah untuk meningkat kadar HDL ialah dengan membanyakkan senaman, berhenti merokok dan dapatkan berat badan yang ideal. Setiap wanita dan lelaki berisiko tinggi menghidap penyakit jantung apabila kadar kolesterol dalam darah berada pada tahap yang tinggi. Malah risiko serangan strok juga akan berlaku apabila pembuluh darah mula menyempit dan menyukarkan aliran oksigen ke otak. Risiko ini semakin meningkat apabila seseorang wanita itu telah menopaus. Ini kerana pada waktu ini HDL akan menurun dan LDL akan meningkat.

Antara makanan yang baik untuk diamalkan seperti:

1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dpt menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING
Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dankemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan.

5. IKAN TUNA
termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh.

8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.

10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai


0 comments:

Post a Comment